Miten vanhoja ja mitä esineitä?

Kyselin alkuviikosta täällä blogin puolella että osaisiko joku teistä auttaa lasiesineiden tunnistuksessa, joita olen säilönyt tuolla vanhassa rakennuksessa. Nyt kerkesin kuvaamaan ne teille, ensin oli pakko puhdistaa ne pölystä 🙂 Ja kylläpä niistä tulikin kauniita puhdistuksen jälkeen. Itsellä ei ole mitään hajua onko näistä joku arvokkaampi kuin toinen vai onko millään mitään arvoa, joten toivoisin että auttaisitte jos tiedätte? Ansku ainakin lupaili vinkata jos näistä jotain antiikkia löytyy 🙂 Tässäpäs olisi liuta kuvia.. numeroin vaikka aina jokaisen kuvan niin helpompi selata. 

1. Kynttilänjalka

7.jpg

2. Sokerikko?

6.jpg

3. Valkoinen kulho

5.jpg

4. Nämä alla olevat sokerikko ja kermakko ovat ilmaislöytöjä kirppikseltä eli ei ole sieltä vanhasta talosta. Kerran yhdessä pöydässä oli laatikollinen lasitavaraa ja päällä luki lappu että saa ottaa ilmaiseksi. No minähän otin 🙂 Mitenhän vanhoja ovat, sitä en tiedä mutta kauniit ainakin..

4.jpg

5. Ruskeita laseja taisi olla 4kpl ja noita pienempiä myös neljän satsi.3.jpg

6. Lisää kermakkoja 🙂10.jpg

7. Ja lisää.. ihana sinisen sävy.9.jpg

8. Oisko tää joku maljakko?8.jpg

9. Nämä kolme viimeisintä on Arabian, ne tunnistin sentään leimoista 🙂 Kermakko ja kaksi kuppia. Yksittäisiä lautasiakin oli jonkun verran, mutta niitä en alkanut kuvaamaan. Olispa kiva kun olis neljä samanlaista kuppia.. 2.jpg

1.jpg

10. edit. Yhdet lasit unohtui, eli näitä vihreitä oli myös neljän kappaleen satsi.

20.jpg

Oliko kuvissa mitään mikä näytti tutulta? 🙂

Kiitos paljon edelliseen postaukseen tulleista kommenteista <3 Nyt onkin miettiminen että jätänkö hyllyt tuollaisiksi vai maalaanko, miten ja millä värillä, hih 🙂

J / white & black - -

27 kommenttia “Miten vanhoja ja mitä esineitä?

 1. Tuon 5. kuvan korkea ruskea lasi näyttää tutulta. En ole varma olisiko sinapit ollut niissä -70 luvulla samoissa, muistelisin vain, että lapsuudessa oli jotkut vastaavat sinappilasit, mutta viimeisestä kuvasta myös voisi sanoa samaa, että katsotaan olisiko täällä jotka osaisi varmasti sanoa.<br />
  <br />
  Arabian astiat on myös tuttuja, mutten vuosikymmenestä tiedä…<br />
  <br />
  Kauniita kyllä kaikki!!

  1. Tuolla alempana Mallu tiesikin lasin olevan sulatejuustolasi 🙂 Googletin niin heti löytyi samanlainen kuva, enpä olisi tiennyt tuola nimelä etsiä 🙂 Oisko noissa vihreissä sitten ollut sinappia?<br />
   Kiitos Tiina!

 2. Heippa.<br />
  <br />
  Ainakin kuvan 5. pienet pikarit ja kuvan 7. kermakko ovat riihimäen lasin.<br />
  Voin etsiskellä vielä noita muitakin, mutta nuo nyt heti ovat selviä arvolasiesineitä 🙂

  1. Noistahan löyty vaikka mitä 🙂 olipas hyvä että edes nämä säästin silloin kun alettiin rakentamaan. Kiitos avusta Ansku ♥

 3. Hei! Kivoja. Nuo sun ilmatteeks saamat on ainaki Nanny Stillin Riihimäen lasille suunnittelemat Kehrät!!?? Oletan ainaskin!

  1. Joo niin ne on, nyt kun tiesi mitä googlettaa niin heti löyty tuo pari 🙂 Kiitos Miksu!

 4. Kuvassa 5 oleva ruskea lasi on muistaakseni sulatejuustolasi 70-luvulta. Melkeimpä luulisin olevan Viola merkkiä… Ehkä!

  1. Kiitos tiedosta! Sehän se, Viola 🙂 google antoi heti kuvan kun kirjoitin siihen sulatejuustolasi. Enpä olisi osannut tuommosella nimellä etsiä, kiitos!

 5. Wautsi mitä ihanuuksia ♥<br />
  Tuo ruskea jalallinen lasi muistuttaa sinappilaseja, ne olivat tosin kirkkaita laseja mutta olisiko tuossa säilytetty sitten jotain muuta? 🙂

  1. No eikö &hearts; ajattele jos olisin mennyt heittämään nämäkin lasinkeräykseen… onneksi en 🙂 <br />
   Se voi olla että niissäkin on jotain säilytetty..tietäis vaan että mitä 🙂 Vai onko nuo jotain snapsilaseja?

 6. Ekan kuvan kynttilänjalkaa suuresti muistuttava jalka löytyy linkin viimeisestä kuvasta:<br />
  <br />
  <a rel="external nofollow" href="http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2012/03/lasiset-kynttilanjalat-kerailykohteena.html&quot; target="_blank">http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2012/03/lasiset-kynttilanjalat-kerailykohteena.html</a><br />
  <br />
  Mielestäni luotettava blogi tuo Lasinkeräilijän blogi, noin vanhan lasin tunnistaminen on aika vaikeaa. Montaa eurooppalaisperäistä (ja ihan yhtä hyvää, ei siinä mitään!) lasijuttua myydään suomalaisena vähän turhan usein. Mutta Riihimäen Lasilta siis näyttää kaunis kynttilänjalkasi – hieno esine. :)<br />
  <br />
  Arabian kuppien asiantuntija en ole, siirtokuvakupeilta nuo näyttävät ja niitähän sodan aikaan/jälkeen valmistettiin paljon ja monia siirtokuvia tuotiin tietääkseni Euroopasta. Arvoa en osaa yhtään sanoa, lähinnä siten, jos keräilee samaa kuviota, niin sille on enempi rahallista arvoa, paljonhan Arabian kuppeja keräillään. Vaikea tunnistaa siirtokuvia, niitä ei kai kaikkia ole edes dokumentoitu. Keskimmäinen sinikukkainen kuppi näyttää siltä, että siitä voisi tietoa jotain kautta löytyäkin, ahkeralla selaamisella. 🙂 Kahvikupeissa leimat auttavat ajankohdan tunnistamiseen, mikäli se kiinnostaa.<br />
  <br />
  Kauniita ne ovat ihan yksittäinkin vaikka askartelutarvepurkkeina hyllyssä tms. 🙂

  1. Nyt kun googletin Riihimäen kynttilänjalkaa niin löysin tämän: <a rel="external nofollow" href="http://www.astiataivas.fi/tuotteet.html?id=59/951&quot; target="_blank">http://www.astiataivas.fi/tuotteet.html?id=59/951</a&gt; Eli on se Riihimäen, justiin samanlainen kuin tuo minun. Kiitos tiedoista ja linkistä Pauliina! Tuo on niin kaunis että taidan ottaa käyttöön :)<br />
   Talossa oli jonkun verran juuri noita yksittäisiä Arabian kuppeja ja lautasia ruokalautasia, harmi kun ei ollut samaa sarjaa enempää, olisi löytynyt edes pari jollekin kupille 🙂 Pitääpä tutkailla noita merkkejä ja katsoa miltä vuosikymmeneltä kupit ovat. Kiitos vielä!

 7. Kirkkaat kermakot oli ihanat! &hearts; &hearts; Minulla ei ole mitään erillistä maitotonkkaa tai kermakkoa ja olen miettinyt, että jos tässä vähän ryhdistäytyisin ja alkaisin aina aamuisin kattamaan pöydän kauniiksi, niin tuollainen kirkas kermakko olisi ihan täydellinen. &hearts; &hearts; Tämä oli nyt ihan asian vierestä. 😀 En osaa oikein auttaa sinua, kun tunnen hyvin vähän lasiteollisuutta. 🙂

  1. En tiedä minäkään mitään lasiteollisuudesta, mutta onneksi sain lisätietoa lukijoilta 🙂 Kermakot on ihanat ja ajattelin ottaa käyttöön myös tuon vaaleansinisen, jotenkin ihastuin siihen kun löysin sen talosta. Palasokerin vois myös laittaa tuohon sokerikkoon, on ainakin hienompi mikä mulla nyt on käytössä. Kivaa iltaa sinne &hearts;

 8. 2. Sokerikon perusteella tulin blogissasi vierailemaan ja muistoja virkistämään. Tuollainen nimittäin oli vuosikaudet lapsuutenkotini sokerikkona. Äitini osti sen muistaakseni Ruokavarastosta (jota ei enää olekaan olemassa) joskus 80-luvun lopussa eli ei ole arvolasia. Mutta onhan se sentään tosi sievä ja kohta alkaa ikää silläkin olla 🙂

  1. Kiva kun tulit muistelemaan 🙂 Minusta on ihanaa kun vanhoilla esineillä on jokin tarina.<br />
   Sokerikosta minulla ei ollutkaan vielä mitään tietoa, kiitos sinulle!

 9. Kuvan 5. matala ruskea jalallinen lasi on ranskalainen. Näitä oli 70-luvulla keräilymerkeillä saatavilla K-kaupasta. Niissä ei ollut mitään tuotetta, vaan olivat ihan muistaakseni kuuden lasin pakkauksessa. Muistan nämä, koska olin lapsi 70-luvulla ja meillä oli noita samoja laseja. Muistan kun äiti keräsi liimattavia merkkejä näitä saadakseen 🙂 Ikäähän noilla jo on, ja vähintäänkin retroarvo, vaikka eivät kotimaista lasia olekaan. Tykkään!

  1. Kiitos Kerttu tiedoistasi! Oli kyllä ihana löytää erilaisia laseja tuolta vanhasta rakennuksesta ja kun saa vielä tietoa lasien alkuperästä, kiitos. Näitähän voi käyttää snapsilaseina 🙂

 10. Alin kuva on Riihimäen lasin juomalasi. 80-luvun alussa niitä oli vielä käytössä Riihimäen seurahuoneella

  1. Näistä vihreistä laseista minulla ei vielä ollutkaan tietoa, kiitos paljon Mervi! Raadinkohan ottaa lasit käyttöön 🙂

  1. Voi hyvinkin olla, googletin karhulan lasin ja samantyylisiä tuli vastaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *