Kuvien luvaton käyttö

DSC_6850%20%E2%80%93%20kopio.jpg

Tänään ei ole luvassa kevyttä sisustushömppää vaan painavampaa asiaa kuvien luvattomasta käytöstä. Haluan tuoda asian esille myös täällä omassa blogissani, koska vielä nykyäänkin kuvia lainaillaan ilman kuvan ottajan lupaa. Toimintaa harrastetaan sekä Suomessa että ulkomailla. Itse olen hyvin tarkka mitä kuvia laitan blogiini. Suurin osa kuvistani ovat minun ottamiani. Jos teen esimerkiksi mainospostaukseen kuvakollaasin tuotteista, kirjoitan aina postauksen loppuun mistä kuvat ovat peräisin. Minulta on kysytty jonkun verran ottamistani valokuvista että saako niitä lainata ja yleensä olen antanut luvan. Markkinointitarkoitukseen en kuitenkaan anna kuviani ilmaiseksi. Aina kannattaa kysyä lupa kuvan ottajalta saako kuvaa lainata, koska tekijänoikeus on kuvan ottajalla ja kuva voidaan julkaista vain hänen luvallaan! Jokainenhan tietää miksi kuvissa on vesileima? Siksi ettei kukaan kopioisi niitä. Ja vaikkei vesileimaa olisikaan, niin toisen kuvia ei silti saa kopioida ilman lupaa. Ottamissani kuvissa on vesileima, mutta aina sekään ei takaa sitä ettei kuviasi käytettäisi. Vesileima on helppo muokata/rajata kuvasta pois. 

Näin kävi Huopapallomatto nimisen yrityksen kanssa. Nykyinen Sukhimatot. Monille bloggaajille varmasti tuttu. He olivat muokanneet kuvistani vesileiman pois ja käyttäneet ottamiani kuvia Sukhimatot- verkkokaupassaan ja sosiaalisessa mediassa. Kuvia oli niin Instagramissa, Pinterestissä, heidän blogissaan ja verkkokaupassa. Ties missä muualla. Nyt ne on poistettu ja kuulema jos niitä vielä jostain löytyy niin poistavat ne sivuiltaan. Mitään mainintaa kuvien ottajasta ei ollut kuvien yhteydessä, mutta sehän oli ihan tarkoituksellista, koska kuvista oli vesileima hävinnyt. Katsoin aivan ihmeissäni jopa suuttuneena omia kuviani, joista oli muokattu vesileima pois.

DSC_6927%20%E2%80%93%20kopio.jpg

 

DSC_6797%20%E2%80%93%20kopio.jpg

Otin Huopapallomaton edustajaan yhteyttä ja ilmoitin lähettäväni heille laskun kuvien muokkaamisesta ja luvattomasta käytöstä. Tulin jopa vastaan korvauksissa, mutta he eivät aikoneet korvata yhtään mitään. Huopapallomatto ei voinut tulla yhtään vastaan eivätkä suostuneet kompromissiin jota heille tarjosin. Heillä oltiin sitä mieltä että olivat `vahingossa` ottaneet kuvani käyttöön ja luulleet että aiemmin tekemääni yhteistyöhön kuului kuvien käyttö. Missään vaiheessa emme olleet sellaisesta sopineet. Sovimme vain yhdestä yhteistyöpostauksesta, jossa kerron omakohtaisia kokemuksia matosta. Ja olisinhan minä lähettänyt heille sähköpostitse ne alkuperäiset kuvat jos yhteistyöhön olisi sellainen kuulunut eikä niitä olisi tarvinnut blogista käydä hakemassa.

Olisin ehkä voinut antaa asian olla jos he olisivat vain kopioineet kuvani, mutta en voi hyväksyä sitä että vesileima muokataan kuvista pois ja otetaan kuvat omaan markkinointikäyttöön. Se on rikos. Kukaan ei voi omin luvin mennä muokkaamaan toisen kuvia. Harkitsen asian eteenpäin laittamista ja olenkin saanut tekijänoikeuksiin perehtyneiltä asiantuntijoilta kannustusta että tekijänoikeuksistaan kannattaa pitää kiinni, koska vielä nykyäänkin kuvia lainaillaan luvattomasti. Jos kaikki antaisivat asian olla niin eihän kuvien luvaton lainaaminen vähentyisi koskaan.

 

white & black - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *