Kuvien luvaton käyttö

DSC_6850%20%E2%80%93%20kopio.jpg

Tänään ei ole luvassa kevyttä sisustushömppää vaan painavampaa asiaa kuvien luvattomasta käytöstä. Haluan tuoda asian esille myös täällä omassa blogissani, koska vielä nykyäänkin kuvia lainaillaan ilman kuvan ottajan lupaa. Toimintaa harrastetaan sekä Suomessa että ulkomailla. Itse olen hyvin tarkka mitä kuvia laitan blogiini. Suurin osa kuvistani ovat minun ottamiani. Jos teen esimerkiksi mainospostaukseen kuvakollaasin tuotteista, kirjoitan aina postauksen loppuun mistä kuvat ovat peräisin. Minulta on kysytty jonkun verran ottamistani valokuvista että saako niitä lainata ja yleensä olen antanut luvan. Markkinointitarkoitukseen en kuitenkaan anna kuviani ilmaiseksi. Aina kannattaa kysyä lupa kuvan ottajalta saako kuvaa lainata, koska tekijänoikeus on kuvan ottajalla ja kuva voidaan julkaista vain hänen luvallaan! Jokainenhan tietää miksi kuvissa on vesileima? Siksi ettei kukaan kopioisi niitä. Ja vaikkei vesileimaa olisikaan, niin toisen kuvia ei silti saa kopioida ilman lupaa. Ottamissani kuvissa on vesileima, mutta aina sekään ei takaa sitä ettei kuviasi käytettäisi. Vesileima on helppo muokata/rajata kuvasta pois. 

Näin kävi Huopapallomatto nimisen yrityksen kanssa. Nykyinen Sukhimatot. Monille bloggaajille varmasti tuttu. He olivat muokanneet kuvistani vesileiman pois ja käyttäneet ottamiani kuvia Sukhimatot- verkkokaupassaan ja sosiaalisessa mediassa. Kuvia oli niin Instagramissa, Pinterestissä, heidän blogissaan ja verkkokaupassa. Ties missä muualla. Nyt ne on poistettu ja kuulema jos niitä vielä jostain löytyy niin poistavat ne sivuiltaan. Mitään mainintaa kuvien ottajasta ei ollut kuvien yhteydessä, mutta sehän oli ihan tarkoituksellista, koska kuvista oli vesileima hävinnyt. Katsoin aivan ihmeissäni jopa suuttuneena omia kuviani, joista oli muokattu vesileima pois.

DSC_6927%20%E2%80%93%20kopio.jpg

 

DSC_6797%20%E2%80%93%20kopio.jpg

Otin Huopapallomaton edustajaan yhteyttä ja ilmoitin lähettäväni heille laskun kuvien muokkaamisesta ja luvattomasta käytöstä. Tulin jopa vastaan korvauksissa, mutta he eivät aikoneet korvata yhtään mitään. Huopapallomatto ei voinut tulla yhtään vastaan eivätkä suostuneet kompromissiin jota heille tarjosin. Heillä oltiin sitä mieltä että olivat `vahingossa` ottaneet kuvani käyttöön ja luulleet että aiemmin tekemääni yhteistyöhön kuului kuvien käyttö. Missään vaiheessa emme olleet sellaisesta sopineet. Sovimme vain yhdestä yhteistyöpostauksesta, jossa kerron omakohtaisia kokemuksia matosta. Ja olisinhan minä lähettänyt heille sähköpostitse ne alkuperäiset kuvat jos yhteistyöhön olisi sellainen kuulunut eikä niitä olisi tarvinnut blogista käydä hakemassa.

Olisin ehkä voinut antaa asian olla jos he olisivat vain kopioineet kuvani, mutta en voi hyväksyä sitä että vesileima muokataan kuvista pois ja otetaan kuvat omaan markkinointikäyttöön. Se on rikos. Kukaan ei voi omin luvin mennä muokkaamaan toisen kuvia. Harkitsen asian eteenpäin laittamista ja olenkin saanut tekijänoikeuksiin perehtyneiltä asiantuntijoilta kannustusta että tekijänoikeuksistaan kannattaa pitää kiinni, koska vielä nykyäänkin kuvia lainaillaan luvattomasti. Jos kaikki antaisivat asian olla niin eihän kuvien luvaton lainaaminen vähentyisi koskaan.

 

15 kommenttia “Kuvien luvaton käyttö

 1. Olipas törkeä temppu! :O<br />
  <br />
  Tunnustan, että vanhassa blogissani oli kuvia, jotka eivät olleet itse ottamiani. Laitoin niihin kuitenkin AINA linkin ja mainitsin, mistä olen ne ottanut. Uudessa blogissani kaikki kuvat ovat joko minun tai läheisteni ottamia. Minulla ei ole niissä vesileimaa, mutta tämän jutun luettuani aloin miettiä, pitäisikö sellainen tehdä. Vaikka eihän se estänyt sinunkaan kuviesi varastamista…<br />
  <br />
  Mielestäni (ilmaiset) kuvapankit ovat mainio keksintö! Sieltä saa kopioida kuvia omaan ja kaupalliseen käyttöön niin paljon kuin haluaa. Myös Googlen kautta voi löytää muutamia kuvia, joita saa käyttää vapaasti.<br />
  <br />
  Kehotan ilman muuta sinua viemään asian eteenpäin!

  1. Moikka Erika!<br />
   <br />
   Tässä tapauksessa ei vesileimatkaan auttaneet :/ Itsellä ei tulis mieleenkään mennä muokkaamaan vesileimaa pois toisen ottamista kuvista.<br />
   <br />
   Linkki tai maininta mistä kuvat ovat on hyvä jos laittaa omaan blogiin esim. kuvia/kollaaseja myytävistä tuotteista. Yleensä yritykset ovat vain iloisia kun heidän tuotteitaan mainostetaan 🙂 Muussa tapauksessa kannattaa kysyä lupa. <br />
   <br />
   Kiitoksia viestistäsi ja mukavaa sunnuntaita!

 2. Hei, todellakin harmillista tämä toisten kuvien kopionti. Itsekin olen löytänyt omia ottamiani kuvia muutaman firman sivuilta markkinointi käytöstä. Jaoin tämän postauksesi linkin omalla sivuillani.. Villa Palomaa, -Anu

  1. Hei Anu,<br />
   <br />
   Kiitos viestistäsi! Kyllä yrityksien pitäisi olla tarkkana tällaisissa. En tiedä mikä saa yrityksen toimimaan tällä tavoin, en usko että ovat tietämättömiä tekijänoikeuksista. Moni on jakanut postausta ja kertonut että heidänkin kuviaan on luvatta käytetty, todella harmillista että tällaista tapahtuu.

 3. No ohhoh! 🙁 Kyseisestä firmasta on nyt kaksi kertaa oltu yhteydessä ja ehdotettu yhteistyötä. Täytyypä laittaa kuvista maininta korvan taakse, jos yhteistyöneuvottelut etenevät. Tuollainen on silti uskomatonta, että kehtaavat muokata vesileimankin pois.

  1. Moi Hanna,<br />
   <br />
   Kyllä kannattaa olla tarkkana yhteistyökuvioissa mihin suostuu ja millaista yhteistyötä alkaa tekemään. Itse olen nykyään hyvin tarkka mihin lähden mukaan, tullut hieman järkeä päähän blogin alkuajoista ja osaan pitää puoliani paremmin ja arvostan omaa osaamistani 🙂 <br />
   <br />
   Joo eipä ole ennen tullut vastaan tällaista, olin itsekin ihan monttu auki että voiko olla totta, kun huomasin tutut kuvat muokattuina Sukhimaton verkkokaupassa.

 4. Pöyristyttävää!! Missään nimessä ei voi hyväksyä tuollaista, kysymyksessä on täysin tietoinen teko, pötypuhetta että luulivat että saisivat käyttää kuviasi. Tasan tarkkaan tietävät ettei ilman nimenomaista lupaasi saa kuvia käyttää. Puuh. Ettäs kehtaavat. Siellä on ammatti-ihmiset töissä sentään, ja näemmä olettivat että sinä olisit jotenkin tietämätön oikeuksistasi. Sinuna veisin asiaa eteenpäin. Oli lopputulos mikä vain, niin juuri sen vuoksi että olisi esimerkkinä muille vastaaville tapauksille ettei näin toimita!

 5. Pöyristyttävää!! Ettäs kehtaavat. Siellä on ammatti-ihmiset töissä jotka tietävät pelisäännöt, pötypuhetta että muka luulivat että saavat käyttää myös kuviasi. Ajattelivat liene että et tietäisi oikeuksiasi. Tai ainakaan pitäisi puoliasi. Sinuna veisin asiaa eteenpäin, jo vain senkin vuoksi että olisi esimerkkinä muille! Kysymyksessä on oikeasti molemmille iso asia: heille heidän maine, sinulle mm.sinun osaamisen väärinkäyttö (ja varmasti monta muutakin seikkaa). Että mua keittää tällanen.

  1. Hei Niina :)<br />
   <br />
   Näimpä, kuvien muokkaamista ei voi tehdä vahingossa, siellä oli vielä yhdistelty kuviani ja otettu kaikki vesileimat pois joten ihan tietoisesti se on tehty. Sain pahoittelut kuitenkin tapahtuneesta. Kyllä yrityksen pitäisi tietää miten toimia tällaisissa asioissa!

 6. Sain Sukhimatoilta ennen joulua yhteistyöehdotuksen ja vuodenvaihteen yli mietin asiaa. Meinasinkin siihen jo suostua, mutta yksi yö tuli yhtäkkiä mieleen tämä sinun kirjoituksesi ja tuli heti semmoinen olo, että vaikka kyseessä olisi ollut vain tämä yksittäinen tapaus, niin minä en halua tehdä tuolla tavalla toimivan firman kanssa minkäänlaista yhteistyötä. Blogini on kuitenkin minun ja minä teen yhteistyötä vain sellaisten firmojen ja henkilöiden kanssa, joita voin ja haluan vilpittömästi suositella. Ja nyt on hyvä mieli päätöksestä! Joten kiitos, kun toit asian julki 🙂 Törkeää käytöstä ko. firmalta!

  1. Moni bloggaaja on kertonut saaneensa heiltä yhteistyöehdotuksia. Se on ihan totta että jokainen itse päättää millaiseen blogiyhteistyöhön lähtee mukaan. Minulla on tässä vuosien varrella ollut todella ihania yhteistyökumppaneita! Molemmin puolin ollaan oltu tosi tyytyväisiä. Tämä oli ainut negatiivinen kokemus enkä vieläkään voi käsittää miksi heidän piti poistaa vesileimat. Sähköpostilla olisi voinut kysyä saako luvan kuvien käyttöön.<br />
   <br />
   Mukavaa pakkaspäivää ja loppiaista Jossu &hearts;

 7. Helpottunut, että kieltäydyin heidän kanssa yhteistyöstä. Huhhuh, mutta toisaalta niin oli vaateetkin aikamoisia postaukseen, joten hyvä näin. Näistä jää ikävä ja hyväksikäytetty olo. Yritys kun vielä mainostaa itseään eettisenä maton valmistajana eli eettisyys täytyisi muistaa kaikilla osa-alueilla. <br />
  <br />
  Mukavaa viikonloppua.

  1. Moikka Tiia K,<br />
   <br />
   En tiedä nykyisistä vaatimuksista kyseiseltä yritykseltä, mutta yhteistyön pitäisi olla molemmin puolin reilua hommaa ja että molemmille osapuolille jää hyvä mieli. Itsellä on ollut aivan mahtavia yhteistyökumppaneita tässä vuosien varrella. Tästä en voi kyllä sanoa samaa.<br />
   <br />
   Mukavaa sunnuntaita 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *