Maistuva nokkos-fetapiirakka ja lehtikuuset koristeena

Oletteko huomanneet miten yöt ovat jo pimeitä? Illan hämärtyessä päätin ripustaa valot kasvihuoneeseen. Valojen ripustaminen tietää että syksy on jo lähellä. Sieltä se tulee vaikka kuinka pistäisin hanttiin. Joka vuosi sama juttu, sitä toivoisi vaan kesän jatkuvan ja jatkuvan eikä syksyä ole ikinä yhtään ikävä. Samaa ei voi sanoa kesästä, aina yhtä paljon ikävöin kesää. Jos oma koti, sen ympärys ja naapurit ei olisi näin rakkaita meille, olisimme varmaan muuttaneet jo johonkin lämpimään maahan. Itse kun on tehnyt kaiken alusta loppuun, ei siitä niin hevillä luovuta. Valoja ripustaessani huomasin vehreyden pihan lehtikuusessa. Ihania, pikkuisia käpyjä oli puu täynnä. Vaikka lehtikuusi tekee pihalle älyttömän sotkun varistaessaan neulaset, pidän puusta kovasti juuri noiden oksien takia. Niitä voi käyttää koristeena. Kattauksissa, puutarhassa, maljakossa tai vaikkapa tehdä ovikranssin.

Eilen iski leivontavimma päälle ja päätettiin tehdä lasten kanssa nokkos-fetapiirakkaa. Vietiin naapureillekin maistiaiset ja hetken päästä tuli viestiä että mitä piirakan täytteessä oli, kun se oli niin hyvää? Jos haluatte kokeilla niin alla ohje nokkospiirakkaan. Kymmenen minsaa meni ja vuoan pohjalla näkyi enää murusia. Olihan se hyvää, ilman sen kummempia höysteitä! Pohjaksi käy ihan mikä tahansa suolaisen piirakan reseptipohja, itse tein tällaisen.

Nokkos-fetapiirakka

 

Pohja:

100 g voita

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl yrttisuolaa

3 rkl öljyä (itse laitoin fetajuuston öljyä)

Täyte:

30g nokkosen lehtiä

fetajuustoa

sipulin laihoja

2 kananmunaa

2 dl maitoa

2 dl juustoraastetta

ripaus mustapippuria

 

Ryöppää nokkoset, (kaada vesi talteen) ja jäähdytä. Nypi voi ja jauhoseos. Lisää yrttisuola ja öljy. Sekoita taikinaksi ja laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi. Vatkaa munat ja maito ja sekoita loput täytteen ainekset munamaitoon.

Voitele piirakkavuoka ja levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte päälle ja paista uunissa n. 45 min. 175 C.

 

nokkospiirakka

Jäähdytetyn nokkosveden käytän muuten aina kukkien kastelussa. Laimennan ryöpätyn nokkosveden vedellä ja kaadan sisä- ja ulkokukille. Puutarhassa nokkosvesi auttaa myös kirvojen, kärpästen ja punkkien torjuntaan. Kasvien lannoitteenakin olen sitä käyttänyt. Monipuolinen rikkaruoho siis, jossa on viisinkertainen määrä C-vitamiinia enemmän kuin appelsiinissä. Joskus olen nokkosvedessä uittanut hiuksiani (älkää naurako :D). Luin jostain että se vahvistaa ja hoitaa hiuksia, joten olihan se kokeiltava. Pitääkin ottaa taas käyttöön tämä niksi.

Loman loppu sen kuin lähenee, torstaina alkaa koulut. En tiedä teistä, mutta tämä reilu kuukauden kesäloma vilahti hetkessä ohitse, vaikka monessa paikkaa ehdittiin käymään ja tutustuttiin uusiin maisemiin. Ihan hyvin olisin voinut olla vielä toisenkin kuukauden lomafiiliksissä. Kesä on kuitenkin ollut mahtavin ikinä! Kiitollisena jään muistelemaan vuoden 2018 kesää <3 Kivaa illan jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *