Syksy puutarhassa

syksyä

Pimeän tullen pihalle syttyy valot terassille ja kasvihuoneeseen. Olen usein iltaisin istunut nuotion äärellä ja voi vitsit miten syksyiseltä ja tunnelmalliselta piha näyttää illan hämärtyessä. Syksyä tai tulevaa talvea en ole kaivannut, mutta mutta.. hämärtyvä ilta, taustalla leijaileva usva pellolla, nuotion liekki, kynttilöiden valo ja se aamun raikkaus, mikä tulee heti ovella sinua vastaan kun avaat oven aamulla kouluun tai töihin lähtiessä – kaunista ja rauhallista. Ehkä sittenkin tätä on ollut hieman ikävä, sitä vaan ei millään haluais päästää kesästä irti. Kesäkukatkin kukkivat vielä kauniina, ei uskoisi että ollaan jo syyskuun puolella. Yhtään ainutta kukkaa en ole vielä heittänyt pois, jopa kevään ekat orvokit kukkivat edelleen!

Parasta syksyssä on edellä mainittujen lisäksi metsän antimet. Sieniä ollaan saatu niin paljon että vein naapureille osan kun meillä on jo pakastimen yksi iso lokero täynnä ryöpättyjä ja paistettuja sieniä. Ihanaa herkkutattipaistosta tein tänään. Herkkutatteja en ole koskaan löytänyt näin runsaasti mitä tänä vuonna. Kuivan alkusyksyn jälkeen saimme kuin saimmekin ihan mahtavan sienisadon! Luulin ettei sieniä tule ollenkaan ja nyt niitä on enemmän kuin koskaan. Siitä päästäänkin ikäviin riesakappaleisiin, nimittäin hirvikärpäsiin! Hyi, niin ällöjä mutta mitä sitä ei tekis tattien vuoksi 😀 Onko teidän riesana ollut hirvikärpäsiä? Tuntuu että niitä on joka puolella, jopa metsäautotiellä. Ei ehdi edes metsään asti kun hyökkäävät tiellä kimppuun. Tänään oltiin koko perheelle pyöräilemässä soratiellä ja keräsin metsän laidalta samalla tatteja. Ensimmäiset hirvikärpäset kun tulivat hiuksiin kiinni (ei mun eikä lasten, vaan iskän) niin silloin ei näkynyt enää kuin vilahdus pyörän takarenkaasta 😀 Niin nopsaa otti pyörän alleen ja vinttasi kotiinpäin. Mä en voinu ku nauraa. Iso mies polkee hirvikärpäsiä karkuun 🙂 Vitsailinki kotiin tullessa lapsille että isi oli kuin olisi karhun nähnyt 😉 Kyllä ne sienet maistui lounaalla vaikkei yhtään tattia kerännytkään. Ai että mä meinasin oikeesti kuolla nauruun!

Täällä on talo jo ihan hiljainen. Kaikki nukkuu ja minä ajattelin vielä katsoa leffaa. Huomenna vapaapäivä eikä mitään pakollisia menoja, taidan jatkaa unia kunhan saan aamulla lapset kouluun. Hyvää yötä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *