Olohuone – Sisusta viherkasveilla!

olohuoneen sisustuskasvit

Moikka moi lauantaihin! Sisusta viherkasveilla aiheena tänään blogissa. Viherkasveilla sisustaminen on yksi minun rakkaimpia harrastuksia. Luokittelen tämän harrastukseksi koska viherkasvihulluuteni ei ota loppuakseen 😉 Tiiättekö kun kävelen ruokakaupassakin suoraan vihreää kohti 😀 Esimerkiksi Prismassa on aika laaja viherkasvivalikoima enkä koskaan pääse suoraan sinne ruokaosastolle vaan kierrän aina myös viherkasvit läpi. Saatan viettää viherkasvien joukossa helposti puoli tuntia 😀 Toissa kerralla mies tuumasi vieressä kun olin varmaan jo puoli tuntia kasveja ihastellut, että ulkona on -25 C pakkasta ettei nyt varmaan kannata ostaa mitään, nehän paleltuu. Helposti sai mut pois osastolta kun tajusin että pakkauspaperia kuluisi aika monta kerrosta että saisin kasvin autoon ilman paleltumisia. Tätä keinoa uskoisin että käytetään jatkossakin minuun 😉

Opiskeltuani enemmän koulussa viherkasveista ja viherkasvien hoidosta, tämä viherkasvihulluus on vain lisääntynyt. Pitäisi saada lisää ja lisää! Ihan paria sataa erilaista viherkasvia minulla ei ole kuten opettajallani, mutta mistä sitä tietää vuosien päästä miten olen niihin hullaantunut! En kuitenkaan ole vielä alkanut juttelemaan kasveilleni, sitäkin kuulema harrastetaan 😀

sisusta viherkasveilla

sisusta viherkasveilla

Useat viherkasvit puhdistavat huoneilmaa mm. anopinkieli, aloe vera, kaarisulkasaniainen, kirjo- ja viirivehka, kulta- ja vuoripalmu, kultaköynnös, limoviikuna, liuska-aralia, muratti ja traakkipuut. Parhaimpia ilmanpuhdistajia ovat rehevät ja hyvinvoivat kasvit. Kasvien lehtien pinnalta löytyy ilmarakoja, joiden avulla kasvit sitovat epäpuhtauksia. Epäpuhtaudet voivat olla peräisin esim. rakennus- ja sisustusmateriaaleista, huonekaluista, kodinkoneista yms. Pesuaineet, kotieläimet, ruoanlaitto tai hajusteet tuovat myös omat ärsykkeensä sisäilmaamme. Kasvin juuristossa mikrobit hajottavat myrkyt kasvien ja pieneliöiden ravinnoksi. Viherkasvien ansiosta ilman happipitoisuus nousee. Osa kasveista erittää myös kemikaaleja, jotka hävittävät sisäilman homeitiöitä ja bakteereja. Formaldehydi on yleinen sisäilman pilaaja, jonka pitoisuutta mm. rönsylilja alentaa nopeasti. Kultaköynnöksen ja limoviikunan uskotaan myös alentavan formaldehydipitoisuutta.

Kohta alkaa olemaan paras aika vaihtaa kasvualusta oman kodin viherkasveille. Kevät on parasta aikaa kasvien mullanvaihdolle eli uudelleen istuttamiselle. Mullanvaihto tehdään viherkasvin lepokauden loputtua, helmi–maaliskuusta eteenpäin. Kun ostat uuden huonekasvin, se kannattaa istuttaa heti uuteen, kasville sopivaan multaan ja isompaan ruukkuun. Uusimpana tulokkaana viherkasvikokoelmaani saapui trendikäs reikälehtinen peikonlehti Monstera adansonii. Tuore suomenkielinen nimi aarnipeikonlehti. En ole vielä ehtinyt istuttamaan sitä isompaan ruukkuun. Sain tämän mieheltäni. Kyllä, luitte aivan oikein. Ruukun kera <3

Kekkilän sivuilta löytyy lisää vinkkejä viherkasvin istuttamiseen ja oikeanlaisen kasvualustan valintaan: https://www.kekkila.fi/artikkelit/viherkasvien-istuttaminen-ja-mullanvaihto/

Appivanhemmat lomailee ulkomailla ja me ollaan pidetty huolta talon lämmityksestä, postinhausta ja lumitöistä. Lumitöitä on riittänyt aamusta iltaan, eilen viimeksi tein neljättä tuntia lumitöitä omassa ja appivanhempien pihassa. Hiki virtasi niin että oli pakko välillä istahtaa lumeen ja jatkaa hetken päästä. Nyt kun keli on melkein plussan puolella, lumi on todella raskasta enkä saa kolalla enää työnnettyä lunta yli kinosten. Niin suuret kinokset on pihateiden varsille kertyneet. Ei auttanut kun ottaa lapio käteen ja heittää lumet lumikinosten yli. Raskasta puuhaa. Helsingissä kuulema jo sulatetaan lunta kun sitä ei saa mihinkään enää mahdutettua. Ihan ei siihen puuhaan tarvitse vielä täällä maalla ryhtyä 🙂 En muista milloin olisi viimeksi ollut näin runsasluminen talvi. Mutta sitä saa mitä tilaa. Itsehän lunta toivoin joulun tienoilla ja nyt sitä on tullut monen talven edestä ja lisää on luvassa. Mihinhän mä joudun ensi viikolla noiden lumitöiden kanssa kun mies lähtee työreissuun? Vakavasti harkitsen traktorin ostoa. Mönkijäkin riittäis.

Ihanaa lauantaita teille! Illalla pääsee lumitöiden jälkeen pihasaunaan nauttimaan; paistamaan makkaraa takassa ja ilta kuluu yhdessä oleillen ennen kuin isi taas lähtee reissuun. Kiva ilta tulossa!

 

4 kommenttia “Olohuone – Sisusta viherkasveilla!

  1. Haluan heti kertoa, viherkasveja kun rakastat, että monstera obliqua on virheellinen nimitys tälle. Obliquaa ei kaupoista saa vaan tämä on monstera adansonii. 🙂

      1. Obliqua on samannäköinen ollen kuitenkin täysin erilainen. Siinä lehti on lähes pelkkää reikää vain. Marketit on pullollaan väärin nimettyjä kasveja, opin sen viime kesänä. Esimerkiksi kaupoissa myytävä aasinkorva on oikeasti muulinkorva. Aasinkorva on aivan erinäköinen. Eikä aina voi luottaa edes varsinaisiin kukkakauppoihin, sielläkin on väärin nimettyjä. 😀 Suosittelen kaikille Facebookin Huonekasvit-ryhmää, siellä puidaan halki ja poikki aina kaikki ja sieltä saa todella hyvää apua. Siellä myös yritetään jakaa kaupoille tietoa lajien oikeista nimistä ja saapa siellä jopa osallistua välillä uusien suomenkielisten kasvien nimeämisehdotuksiin. 🙂

        1. Sähköposti ei ilmottanut uusista viesteistä, huomasin nyt vasta viestisi. Juu itsekin hain tietoa ja tämä tosiaan on adansonii, suomenkieliseltä nimeltään aarnipeikonlehti. Täytyykin muokata se tuohon postaukseen. Ei voi luottaa edes floristin sanaan 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *