Superfoodia suoraan pensaasta-Tyrni

Superfoodia vielä pakkasten jälkeenkin! Vaikka meillä täällä pohjoisessa on ollut jo -6 C pakkasöitä, niin tyrnipensaat eivät pienestä hätkähdä. Marjat ovat ihanan mehukkaita ja kirpsakoita vielä pakkasten jälkeenkin. Ne on helpompi poimiakin pensaasta kun pakkasyöt saapuvat. Viime talvena söimme lasten kanssa joka päivä neljä tyrnin marjaa, ihan päivittäin aina kun muistimme. Suoraan pakkasesta suuhun ja jopa lapset tykkäävät näistä aivan älynä. Vitamiineja tyrnissä on runsaasti. Tyrnin C-vitamiinipitoisuus on luonnon korkeimpia. Suomen marjoista ainoastaan ruusunmarjat sisältävät tyrniä enemmän C-vitamiinia. Tyrni sisältää myös runsaasti E-vitamiinia ja beetakaroteenia. E-vitamiini ja tyrnin korkea flavonoidipitoisuus tekevät tyrnistä ihmisen immuunijärjestelmää mainiosti tukevan marjan. Tässä alla muutama poiminta netin syövereistä tyrnin vaikutuksista:

Tyrni on antioksidantti, joka suojaa soluja hapettumiselta. Se estää ihon solujen ennenaikaista ikääntymistä.

Tyrniä sisältävä voide ravitsee tehokkaasti kuivaa ihoa. Tyrniöljy lievittä atooppista ihottumaa, sillä se parantaa ihonalaisen rasvakerroksen ravinnonsaantia ja aineenvaihduntaa.

Tyrniöljy tekee hyvää myös rasvaiselle iholle. Sitä voidaan käyttää rasvaisen ihon puhdistukseen, sillä tyrnin lehdillä on antiseptisiä ominaisuuksia. Myös tyrniöljyä sisältävä naamio voi tehdä hyvää rasvaiselle iholle.

Tyrni sisältää B-vitamiineja, joiden ansiosta se nopeuttaa haavojen paranemista ja ehkäisee tulehduksia haavoissa.

 

tyrni

tyrni

Ihana mummo ❤️ Minun äitini toi meille puoli ämpärillistä tyrnin marjoja, puhdistin marjat ja laitoin pakkaseen, sieltä on mukava talvella ottaa vitamiinit suuhun. Tuosta maljakossa olevasta tyrnin oksasta ollaan napsittu mennen tullen vitamiinia suuhun.

Just tultiin paljusta ja saunasta. Grillaillaan makkarat vielä tulen äärellä ennen sisälle menoa. Ihanan hämärää täällä jo. Mukavaa lauantai-iltaa teillekin!

J / white & black - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *