Omasta maasta – Suolakurkut

suolakurkut

Myöhäisiltaa! Sivusilmällä katson BB:tä ja syön suolakurkku-hapankorppuja. Laitoin ensimmäistä kertaa avomaankurkkuja kasvamaan kasvihuoneeseen ja nehän kasvoi. Satoa tuli niin paljon, että olen tehnyt niistä erilaisia lisukkeita, kurkkusalaattia ja suolakurkkuja. Ensi vuonna laitan pelkkää avomaankurkkua ja jätän kasvihuonekurkut pois. Tykkään muutenkin enemmän avomaankurkun mausta, ainakin näistä omakasvattamista. Ollaan rouskuteltu pitkin kesää kurkkuja suoraan kasvihuoneesta.

suolakurkut

suolakurkut

suolakurkut

Tein suolakurkut tällaisella ohjeella:

1 kg avomaankurkkuja

9 dl vettä

2,5 dl etikkaa

2-3 dl sokeria

2 tl suolaa

2 tl sinapinsiemeniä

tilliä ja tillin kukintoja

pestyjä mustaherukan lehtiä

valkosipulia

Viipaloi kurkut ohuiksi. Kuumenna lasipurkit. Laita kattilaan vesi, etikka ja mausteet. Kiehauta liemi. Lado lasipurkkeihin vuorotellen viipaloituja kurkkuja, tilliä ja herukan lehtiä. Kaada jäähtynyt liemi päälle ja sulje kansi. Laita jääkaappiin maustumaan. Suolakurkut ovat parin viikon päästä valmiita herkuteltaviksi.

Ajatella, huomenna jo lokakuu. Vuosi on mennyt taas niin vauhdilla eteenpäin, varsinkin mennyt kesä ❤️ Ikävä on, mutta ei se auta kun yrittää nauttia tästä sateisesta syksystäkin. Loppuviikoksi oli luvattu jopa lunta johonkin päin Suomea, apua. Ennemmin kyllä ottaisin vaikka lumen vastaan kuin tuon kylmän tuulen ja sateen. Piristin itseäni tänään syksyisillä istutuksilla. Hain omasta metsästä katajaa, ruskan sävyttämiä oksia ja jäkälää, joista tein asetelmia terassille. Muutamat lyhdyt kynttilöineen joukkoon ja voi nauttia näistä sateisistakin päivistä. Hyvää yötä, huomiseen!

J / white & black - -

6 kommenttia “Omasta maasta – Suolakurkut

 1. Enpä olekaan koskaan maistanut käsittelemätöntä avomaankurkkua, olen luullut että ne ovat pahoja, kun ne yleensä aina jotenkin säilötään. Täytyy harkita niiden kasvattamista ensi kesänä. Tuosta sun reseptistä…jos nyt ihan tarkkoja ollaan, niin se on jonkinlainen etikkakurkku-resepti. Suolakurkuissa ei ole etikkaa tai sokeria ollenkaan, ne valmistuvat suolan ja jonkun hapatteen avulla.

  1. Kannattaa maistaa, ovat mielestäni parempia kuin normikurkut. Kaupan avomaankurkkuja en ole maistanut, mutta nämä olivat tosi hyviä!

   Kiitos tarkennuksesta. Maustekurkku olisi näille ehkä sopivampi nimi. Kaupasta pyydän aina tuomaan suolakurkkuja ? itse sanon kaikkia suolakurkuiksi, oli etikkaa tai ei ?

   Kiva kun jätit kommenttia, mukavaa syksyä sinulle!

 2. Meillä joka kesä myös avomaankurkkuja.Syödään suoraan kuorittuna,sekä siivutetaan kulhoon,päälle merisuolaa ja ravistelua ja on ihanaa ruoan,kuin ruoan kanssa.
  Talven suolakurkut myös tehdään aina.Ämpäreihin kokonaisia kurkkuja,tillin kruunuja,mustaherukanlehtiä ja valmis mausteseos.Tällä hetkellä pikkasen vajaa 10 ämpäriä talveksi:)Ne kestää koko talven ja usein jää ylikin.

  1. Siis wau, teillä on tullut kurkkusatoa paljon. Talveksi kunnon herkut, nam! Äiti teki myös aina ennen suolakurkkuja samalla tavalla, että laittoi valmiin mausteseoksen sekaan. Niistä tuli tosi hyviä.

   Kiitos vinkistä, kokeilen varmasti ensi kesänä merisuolaa avomaankurkkuviipaleiden sekaan ? Tämän kesän sato on jo syöty ja säilötty loput. Me syötiin kuorineen avomaankurkkuja salaateissa, leivän päällä ja lapset napsi vuorotellen juustoa ja kurkkua suuhunsa ?

   1. Juu näitä niin helppo kasvattaa ja säilöä.Meillä on yksi kasvihuone niitä täynnä,kiipeävät naruja pitkin kattoon asti.
    Lisäksi niitä kasvaa lavoissa ja tänä kesänä myös isossa ruukussa:)
    Mun suurinta herkkua nimenomaan tuoreena grilliruoan,kaiken ruoan ja ihan sellaisenaan.ja sen merisuolan kanssa:)

 3. Meillä oli pelkästään kasvihuoneessa avomaankurkut ja kasvoivat meilläkin kattoon asti ? Ensi vuonna voisi kokeilla
  myös ruukkuihin ja peltoon. Minusta paljon paremman makuisia mitä kasvihuonekurkut. Ihanaa viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *