Viljelykausi ja kuulumisia

Kuulumisia

Viikon hiljaisuus tuli vietettyä blogirintamalla kun sairastuin aivan yhtäkkiä keuhkokuumeeseen. Meni kaikki täysin sekaisin hetkessä ja en ole voinut keskittyä mihinkään muuhun kuin siihen, että siedän tämän kivun. Kipu mikä keuhkokuumeeseen liittyi oli jotain järkyttävää. Olen maannut viisi päivää melkein liikkumatta, lihas- ja nivelkivut olivat niin kovat. Siihen tuli lisäksi hengenahdistus pahana astman vuoksi ja viiltävä pääkipu. Koronatesti otettiin tietenkin ensimmäisenä, joka oli negatiivinen. Ja tiesinkin kyllä jo vastauksen kun en missään ole voinut sille altistua. Seuraavaksi poissuljettiin myyräkuume ymt. Röntgenkuvista sitten tehtiin löydös, keuhkokuume. Sinällään helpotus, kun mietin kipujen kohdalla jotain vielä pahempaa. Astman takia keuhkokuume iskee helpommin ja nyt tästä lähin täytyy olla tarkkana kun flunssa iskee, että ottaa rauhallisesti.

Pääsin onneksi sairaalasta kotiin ja nyt vahvojen kipulääkkeiden kanssa antibiootti on alkanut tepsimään. Pystyy jo pienen hetken pitämään vauvaa sylissä. Maailma kirjaimellisesti pyöri silmissä. Isi on hoitanut vauvaa ja on ollut reissutyöstä nyt kotona. Harmittaa kun en voi imettää pientä. Hän syö nyt korviketta sen ajan, että paranen ja saan antibiootit ja muut lääkkeet syötyä. Pumppaan maitoa pois ettei maidontulo lopu kokonaan. Lääkäri kyllä sanoi, että voisin imettää samalla mutta lääkemäärät ovat niin suuria, että päätin itse olla imettämättä. En halua ottaa sitä riskiä, että jotain tulisi. Ei voi muuta todeta kuin, että miten salaman nopeasti kaikki voi yhtäkkiä muuttua! Vielä tiistaiaamuna haravoin pihaa eikä ollut tietoakaan tulevasta. Oon niin kiitollinen, että kivut on saatu kuriin ja pystyn jo vähän olemaan ylhäälläkin, vaikka tuskanhikeä puskeekin päälle ja väsymys on valtava. Tästä se paraneminen lähtee ? Voi kestää viikkoja, jopa kuukauden.

Viljelykausi ja vuoroviljely

Olen suunnitellut tulevaa viljelykautta sängystä käsin, kun alkaa nämä päivät olemaan melko tylsiä täällä sängyn pohjalla. Mitä kaikkea kivaa sitä laittaisi tänä keväänä kasvamaan? Olen huomannut mitkä kasvit viihtyvät erityisen hyvin tuossa peltopalstalla. Sipulit, artisokat, perunat, porkkanat, punajuuret ja salaatit. Kaalit, kurpitsat ja purjo huonommin. Tai sitten esikasvattajassa on vika ? Tänä vuonna en laittanut kaalta esikasvatukseen ollenkaan, satoa on tullut niin vähän. Keskitytään nyt noihin satoa tuottaviin viljelyksiin.

Vuoroviljely on kaikista tärkeintä luonnonmukaisessa viljelyssä. Kun kasvin viljelypaikka muuttuu vuosittain, kasvit säilyvät terveempinä. Googlettamalla löytyy paljon tietoa viljelykierrosta sekä myös siitä, mitkä kasvit viihtyvät vierekkäin. Näin sadosta tulee parempi ja maukkaampi eikä tuholaiset tai taudit iske niin helposti. Itse en käytä peltoon mitään muuta lannoitteita kuin ruohosilppua ja nokkosvettä. Kanankakkaa olen ripotellut peltoon siinä vaiheessa kun tehdään penkit valmiiksi, mutta siinäpä ne. Pelto muokataan maan sulaessa traktorilla, mutta penkit teemme käsin. Tämäkin suuri ala tehtiin lapiolla, mikä ensimmäisessä kuvassa näkyy. Pari kertaa olen kesässä lannoittanut ruohosilpulla ja nokkosvedellä ja muutaman kerran nyppinut rikkaruohot pois. Kuivina kesäpäivinä joutuu kastelemaan maata, mutta se hoituu nopeaa kun vieressä on iso allas, josta saamme vettä. Kuvat otan joka vuosi, missä on mikäkin kasvi kasvanut etten vahingossa laita samaan paikkaan ensi vuonna samaa kasvia. Helppoa kotiviljelyä kunhan muistaa nämä muutamat kikat.

Sellaiset suunnitelmat ensi kesälle. Viljelykausi on siis starttaamassa ihan tuota pikaa, uskoisin että heti huhti-toukokuun vaihteessa, kun saadaan maa sulaksi ja päästään muokkaamaan peltoa. Ensimmäisenä istutan maa-artisokat varastosta maahan, juurakot kestävät kylmää. Sitten varhaisperunaa, porkkanaa.. Mitähän uutta sitä kokeilisi tänä vuonna? Parsan ja lehtikaalin kasvatus houkuttelisi, vielä ne ehtisi esikasvatukseen. Tomaatit ja kurkut ovat muuten jo hyvässä kasvussa ikkunan alla kodinhoitohuoneessa ?

Viimeisessä kuvassa mun kamut, jotka tulevat joka kerta moikkaamaan kasvimaan laidalle ? Hyvää viikon jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *