Sähkönsäästövinkit

Sähkö on järkyttävissä hinnoissa. Tuleva talvi on monelle rankka. Bloggaajakollega Miian kirjoituksesta sain ajatuksen tehdä myös itse postauksen sähkönkulutuksen pienentämiseen. Jokainen varmasti miettii miten saisi sähkölaskut pienemmiksi. Eikä yhtään helpotusta tuo se, että kaikki muu on myös kallistunut. Palkat pysyy kyllä samoina. Ruoka, puu, polttoaine..siis kaikki on kallistunut. Vessapaperistakin saa kohta maksaa tuplahinnan 5€, siis VIISI EUROA kuuden rullan paketista, huh. (Tää oli K-Supermarketissa 4,50e/6rll.)

sähkönsäästövinkit

Mitä sitten kun koko palkka menee sähkölaskujen maksamiseen? Millä ostaa perheelle ruokaa ja maksaa muut kulut? En ois ikinä uskonut, että Suomessa tapahtuu tällaista. Tuossa lähistöllä asuva vanhempi pariskunta kertoi, että kun kovat pakkaset tulevat he laittavat päiväksi sähköt kiinni kokonaan ja tekevät ruoankin aggregaatilla tallissa. Lämmittävät taloa tulisijalla ja istuvat ilman valoja kynttilänvalossa. Ei ole vara pienestä eläkkeestä laittaa kaikkea sähkölaskuun. Moni on hankkinut kaasulämmittimen sisälle. Laittavat sähköpatterit kiinni ja istuvat kaasulämmittimen edessä lämmittelemässä varpaita.

Meillä oli tuuria kun teimme määräaikaisen sopimuksen niin, että se päättyy vasta kesällä 2023. Hinta on 4,95 c/kWh. Hävettää ihan sanoa tuo luku, kun toisilla se on halvimmillaan kymmenkertainen! ? Silti, vaikka meillä on edullinen hinta, olemme aina miettineet millä tavoin säästää sähköä. Tai enemminkin se olen ollut minä, mutta nyt myös mies on alkanut lämmittämään taloa enemmän puulla, laittamaan tietokoneet kiinni yöksi ja irroittamaan turhat laturit seinästä. Tässä tulee meidän vinkit omakotitaloasujan näkökulmasta. Sen verran taustatietoa että koti on 120m² ja taloa lämmittää ilmavesilämpöpumppu. Meillä on vesikiertoinen lattialämmitys sekä varaava takka/leivinuuni. Ilma-vesilämpöpumppu siirtää lämpöenergiaa ulkoilmasta rakennuksen vesikiertoiseen lämmitykseen ja sillä lämpeää myös meidän käyttövesi.

sähkönsäästövinkit

Sähkönsäästövinkit

✅️ Lämmitä puilla! Tämä on kaikkein tärkein vinkki, jos kotoa löytyy tulisija. Eniten sähköä menee talon lämmittämiseen, toiseksi käyttöveden lämmitykseen. Lämmitetään tällä hetkellä taloa joka toinen päivä. Kovilla pakkasilla päivittäin. Vuorotellaan aina leivinuunin ja takan välillä. Varaava takka on siitä hyvä, että se kerää lämpöä ja luovuttaa sitä hitaasti tilaan.

✅️ Jos kotoa löytyy leivinuuni tai hella, tee ruoka siinä tai jos käytät sähköuunia, tee isompi satsi kerralla! Me tehdään usein ruoka leivinuunissa. Leipoa en sillä vielä osaa, mutta opettelen koko ajan ? Rieskat onnistuu, mutta kakkuja en sillä tohtis vielä paistaa ?

✅️ Huoneiden lämpötilojen alentaminen. Joka huoneessa ei tarvitse olla sama lämpötila. Makuuhuoneisiin riittää 18-19 C. Lattialämmityksenkin voi säätää pienemmälle muttei kokonaan kiinni.

✅️ Paksut matot lattioille ja verhot ikkunoihin. Paksut verhot ja matot eristävät kylmää ilmaa ja jalat on mukavampi laittaa pehmeälle matolle kuin viileälle lattialle.

✅️ Sammuta sähkölaitteet kun et niitä tarvitse. Irroita johdot seinästä tai käytä jatkojohtoja, joista katkaiset virran. Tiesitkö, että myös televisio vie virtaa sen jälkeen kun sammutat sen pelkästään kaukosäätimestä? Meillä lapsilla on tapana jättää laturit seinään, kun kännykät on ladattu. Sekin vie virtaa.

✅️ Ota lyhyempiä ja viileämpiä suihkuja. Yleensä laitetaan puusaunaan tulet, kun mennään suihkuun niin se lämmittää ihanasti koko kylppärin.

✅️ Muista tarkistaa ovien ja ikkunoiden tiivisteet. Varsinkin vanhemmissa taloissa saattaa vetää ja tiivisteiden vaihdolla on iso merkitys. Meidän talo on rakennettu v. 2009 ja yhden oven tiivisteet on jo jouduttu vaihtamaan.

✅️ Pese vain täysiä koneellisia tiskiä ja pyykkiä. Tätä meillä on tehty aina. Koskaan en pese vajaita koneellisia. Astiat lähtevät puhtaaksi lyhyemmilläkin pesuohjelmilla, kun ne huuhtelee koneeseen laitettaessa eikä laita kuivuneina sinne. Ja pyykit voi pestä alhaisemmassa lämpötilassa 30-40 C. Sähköä voi seurata sovelluksista milloin se on edullisinta, niin hyödynnä nämä jos mahdollista.

Pakastimen sulatus

✅️ Sulata pakastin ja siivoa jääkaapista turhat pois. Jääkaapissa tulisi olla noin 2-6 astetta ja pakastimessa -18 astetta. Meillä on jääkaappi säädetty +5 ja pakastin -18. Sähkökulutus kasvaa, jos pakastimessa on jäätä tai kaappien takana on pölyä. Muista siis imuroida kaappien takaa. Tämä tehtiin meillä eilen ja olipa kertynyt pölyä kaappien alle ja taakse. (Vinkki! Kiehuta vesi vedenkeittimessä, kaada kattilaan ja nosta kattila pakastimen tasolle, niin saat jäät nopeammin sulatettua.)

✅️ Vaihda led-lamppuihin niin sisällä kuin ulkona. Nyt kun joulu lähestyy kannattaa tarkistaa myös ulkovalosarjat, että ovat ledejä. Meillä on kaikki jouluvalot ulkona ajastettu ja suurin osa toimii paristoilla.

sähkönkulutuksen pienentäminen

✅️ Kynttilät. Niin oikeat kuin paristoilla toimivat. Illalla on kiva istua ja tunnelmoida kynttilänvalossa ja sammuttaa muut valot. Paristojen hinnat ei oo vielä ainakaan noussu ? Vielä saa tarjouksesta neljä pakettia kympillä paristoja ?

Tuleeko teillä mieleen vielä jotain mitä en tässä hoksannut mainita? Tsemppiä kaikille tulevaan talveen, toivotaan että pakkaset pysyvät maltillisina ja toivon mukaan sähkön hinnat laskevat kevääseen mennessä.

Seuraa blogipäivityksiä helposti instassa tai blogit-sivustolla:
https://www.instagram.com/whiteandblackblogi
https://www.blogit.fi/white-black/seuraa

white & black - -

4 kommenttia “Sähkönsäästövinkit

 1. Ihana että jaoit vinkkejä! Nämä on tosi tärkeitä juttuja. ❤️

  Nyt kun sanoit, niin on muuten totta että pattereiden hinta ei ole noussut oikeastaan ollenkaan. Just ostin 24 AAA-pariston paketin 4,95. Harmillisesti tuoksukynttilöiden hinta taasen oli noussut ja 6 alumiinikipollisen perustuikun paketti maksoi 3,95 kun sen ennen sai alle 2 eurolla.

  1. Toivottavasti edes joku pieni apu tulis näistä vinkeistä jollekin ?
   Täytyy varmaan hamstrata paristoja kaappeihin nyt ku ne on vielä edullisia ? 40kpl vasta ostin, mut suurin osa meni ulos valoihin.
   Totta, tuikkujen hinnat sai minut kans katsomaan hintalappua toiseen kertaan että mitäääh?? Sama oli toi vessapaperi, hinta tuplaantunu.

 2. Tuoksukynttilöiden sijaan tarkoitin tuikkukynttilöitä, tuli kirjoitusvirhe, hups. Eli siis ne halvimmat pienet tuikut on kuuden paketissa tuplasti kalliimmat kuin ennen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *