Viherkasvien mullanvaihto

viherkasvit

Viherkasvien mullanvaihto

Jos et vielä ole vaihtanut multaa kodin viherkasveille niin viimeistään nyt on sen aika. Mullanvaihto tehdään yleensä kasvien lepokauden loputtua helmi–maaliskuussa. Mullanvaihdolla saat kasvien juurille enemmän tilaa, liikaa tiivistyneen mullan juuret elinvoimaisiksi sekä vedestä ja lannoitteista multaan kerääntyneet kalkit ja suolot pois. Jos juuret kuolevat, kasvikin kuolee. Mullan pitäisi olla ilmavaa ja kuohkeaa. Itse lisään mullan sekaan perliittiä tuomaan ilmavuutta.

Nopeasti kasvavat ja pienehköt viherkasvit tarvitsevat mullanvaihdon joka vuosi ja isomman ruukun. Tai kun vanha ruukku on jo juuria täynnä. Noin 1-2cm halkaisijaltaan isompi ruukku on sopiva. Hitaasti kasvavilla ja isoilla kasveilla riittää uudelleen istuttaminen joka toinen tai kolmas vuosi. Joillekin kasveille riittää pelkkä mullan lisääminen pintaan, varsinkin jos kasvi on istutettu isompaan ruukkuun jo aiemmin. Näin minä tein suurimmalle osalle kasveista tänä keväänä. Vaihdoin ihan uudet mullat vain viidelle kasville.

Viherkasvi on hyvä kastella päivää ennen mullanvaihtoa, niin siinä on hyvä nestejännitys ja juuripaakku irtoaa helpommin. Kastele multa myös uudelleen istuttamisen jälkeen, mutta muista ettet kastele kasvia liikaa. Voit myös kastella mullan ennen istuttamista. Viherkasveja ei tarvitse lannoittaa heti mullanvaihdon jälkeen. Uudessa mullassa on ravinteet, jotka riittävät noin pariksi viikoksi. Lannoitus aloitetaan vasta kun kasvi on kunnolla juurtunut.

Pistokkaita voi myös ottaa mullanvaihdon yhteydessä ja kokeilla uuden kasvattamista 🧡 Otin köynnöksistä pistokkaita juurtumaan vesilasiin, kun olivat kasvaneet niin pitkiksi. Istutan ne sitten takaisin siihen samaan ruukkuun kasvin kanssa josta otin pistokkaat, niin saan siitä tuuheamman. Uusia kasveja en nyt tarvitse, kun laskin just kaikki kasvit ja niitä on melkein nelisenkymmentä.

viherkasvi mullanvaihto
mullanvaihto

Rentoa viikonloppua näiden auringonsäteiden myötä! Tällä hetkellä täällä on harmaata ja lumista. Kuvat on otettu jo viime viikolla kun aurinko paistoi ja ”timantit” leijaili olohuoneessa. Taaperolla ihana käsitys pölystä. ”Äiti, kato miten paljo timantteja!” 💛

Seuraa blogipäivityksiä helposti instassa tai blogit-sivustolla:
https://www.instagram.com/whiteandblackblogi
https://www.blogit.fi/white-black/seuraa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *